1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Psu Nedir?

Psu Nedir?
psu-nedir
1

Psu Nedir? Psu ne işe yarar? Psu nasıl hesaplanır? Tüm bu sorulara cevap bulacağımız yazımıza hoşgeldiniz. Bilgisayar kurarken temel olmazsa olmaz bileşen olarak karşımıza çıkan PSU yani Power Supply Unit hakkında bilgilendirmemize başlayalım.

Psu (Güç Kaynağı) Nedir?

Psu, ingilizce Power Supply Unit yani güç kaynağı ünitesi anlamına gelir Bilgisayarın ihtiyaç duyduğu elektriği kontrol eder ve sistem içersinde dağıtımında görevli olan ekipmandır. Şebeke elektriğini daha düşük voltajlarda sisteme dağıtır. Yalnızca bilgisayarlarda değil birçok donanımın içerisinde farklı türevleri bulunmaktadır. Asıl görevi enerjiyi eşit bir şekilde dağıtmak olduğundan, enerji kaçakları voltaj dalgalanmaları gibi sorunların önüne geçerek bilgisayarların ve donanımların sağlıklı bir şekilde çalışmalarını sağlar.

Psu Ne İşe Yarar?

Psu olmazsa enerjiyi tüm donanımlar arasında eşit bir şekilde dağıtacak bir kontrolcü ve aktarıcı yok demektir. Dolayısıyla PSU yoksa sağlıklı enerji yoktur. Enerji eşit ve sağlıklı bir şekilde dağıtılmadığından problemler oluşabilir.

Psu Hesaplama

Power suply hesaplama nasıl yapılır? Psu alırken dikkat edilmesi gereken husus, sistemin ihtiyaç duyduğu enerji miktarını iyi bilmektir. Aldığınız donanımların ne kadar güç tükettiğini öğrenmelisiniz. Kaç wattlık psu almalyım sorusuna da örnekle devam edebiliriz. Örneğin diyelim ki işlemciniz 65 watt güç tüketiyor, ekran kartınız 200 watt güç tüketiyor soğutucu ve diğer ekipmanlar 100 watt güç tüketiyor toplamda 365 watt’lık bir tüketim mevcut. Psu seçiminizi en az 400 watt olacak şekilde yapmalısınız. Kısacası aldığınız donanımların güç tüketimine göre hesaplamalarınızı yapıp toplayıp, o toplam değerin biraz daha üstünde bir güç kaynağı alırsanız sorun yaşamazsınız. Gereğinden fazla güç tüketimi yapan bir psu alırsanız elektrik faturanızın kabaracağını da unutmamak gerekir. Enerji tasarrufu için ihtiyacınızdan daha fazlasını almamanız gerekir. En doğru bilgiyi donanım sektöründe çalışan bilgisayarcılar verebilir onlara danışabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Yorumlar (1)

  1. 4 Mayıs 2021

    kimse önemsemesede psu nun en kalitelisi alınmalı 80+ sertifikalara dikkat edilmelidir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir