1. Anasayfa
  2. Sağlık

Fil Hastalığı Nedir? Nasıl bir hastalık?

Fil Hastalığı Nedir? Nasıl bir hastalık?
Fil hastalığı nedir
0

Fil Hastalığı Nasıl Bir Hastalık?

Fil hastalığı, özellikle bacaklardaki lenf kanallarının iltihaplanması ile meydana gelen sistemsel bozukluklar neticesinde ortaya çıkar. Lenfödem, fil hastalığı olarak da bilinir. Lenf sıvısının hücreler arasında bir içerek çoğunlukla kollarda, bacaklarda ve gövdede şişkinliğe yol açmasıdır

Hücreler arasında bulunan sıvılar sürülerek kana karışırlar. Bu görevi yerine getirirken sistemleri çok yavaş hareket eder. Normal Kan dolaşımından farklı olarak yavaş işler. Yani kalbimiz gibi oradaki kanı pompalayan bir motor bulunmamaktadır. Daha çok insanın hareket etmesi ya da kasların kendiliğinden hareket etmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Nefes alışımız da ve kaslarımızın hareketi ile yol alır.

Fil Hastalığı Belirtileri

Bu hastalığın belirtilerinin oluştuğu bireyde öncelikli olarak kollarda ve bacaklarda, el bileğinde, ayaklarda duyu bozuklukları gibi problemler meydana gelir.

Doğuştan lenfödem hastası olmayan kişilerin sonradan yaşamış oldukları yılan sokması, böcek sokması, sivrisinek sokması gibi vakalardan sonra bacaklarında oluşan şişmeler fil hastalığı şeklini almaları da bazen mümkün olabilmektedir. Fil hastalığı bulunan kişilerin sonradan giymiş oldukları çoraplar kendilerine dar gelmeye başlar.

Fil Hastalığı Tedavisi

Fil Hastalığı Tedavisi;

Sağlık kuruluşlarında bulunan fizyoterapistler tarafından yapılan masaj tekniği

• Bandajlama Tekniği

• Korse ya da çorap

varis çorapları lenfödem hastalarında çok fazla etkili olmaz.

Lenfödem hastalığının tıpta kesin tedavi yöntemi yoktur. Fil hastalığında belli bir süre sonra dokular aşağı doğru sarkmaya başlar ve yaralanmalara neden olur. Bu durumda aslında hayat kalitesinin ciddi derecede düşmesine sebep olmaktadır. Fil hastalığında erken tanı çok önemlidir. Bilinmesi gerekir ki fil hastalığının tıpta kesin bir tedavi yöntemi olmasa bile bu hastalık ile alakalı giyilen çoraplar giyilmesi, ilaçların kullanılması gerekir. Lenf ödem hastalığı bitkisel tedavi yöntemleri de mevcuttur.

Örneğin

• 2 litre suya yarım avuç mersin yaprağı 10 adet lahana yaprağı bir avuç pazı ve 10 adet marul yaprağı konur yarım saat kaynatılıp süzülür. Suyuna bir fincan papatya çiçeği 2 çorba kaşığı biberiye bir fincan kepek 2 çorba kaşığı bir tane Selvi kozalağı ve katron konur.

• Bir hafta aradan sonra tekrar içilir.

• Kan aldırmak ve masaj yaptırmak da iyi gelmektedir.

Anadolu’da yaşayan insanların genelinde şöyle bir davranış biçimi vardır. Fil hastalığına yakalanan insanlar genellikle sülük tedavisi, hacamat tedavisi, kan aldırma gibi tedavi yöntemlerine yani alternatif tıp tekniklerine başvurabilmektedirler. Fil hastalarında psikolojik bozulmalar da meydana gelmektedir. Bu nedenle evden dışarı çıkamamaktadırlar

Kaygı bozukluğu, toplumda dışlanma gibi korkularından dolayı dışarı çıkmak istememektedirler. Bir bacakta meydana gelen fil hastalığı tedavi edilemediği zaman ileri derecede kendine yer bulamazsa eğer diğer bacağa da geçebilir. Diğer bacakta da şişmelere kanamalara yol açabilir. Fil hastalığı belirtileri bulunan kişinin herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurması ve tedavi olmaya başlaması gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki erken tanı çok önemlidir.

İlginizi Çekebilir
Hantavirüs Nedir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir