1. Anasayfa
  2. Bilim ve Kültür

Retro Nedir? Retro ve Vintage Ne Demek?

Retro Nedir? Retro ve Vintage Ne Demek?
retro nedir
0

NEDİR BU RETRO EFENDİM!

Bu yazımızda son zamanların modası haline gelen Retro modası hakkında yazmak istedik. Retro kelime anlamı olarak Latince ’de “geriye doğru” demektir. Yani, geçmişe ait anlamına gelir. Moda açısından ise geçmişte belli bir zaman diliminde yaygın olarak kullanılan kıyafet ve aksesuarların günümüzde tekrar popülerliğini kazanıp kullanılması anlamına gelmektedir. Ağırlıklı olarak 1960 ve 1970’in izlerini taşımaktadır. Kültürel açıdan modası geçmiş bir akımın tekrar moda haline gelmesi Retro akımıdır.

Vintage

Vintage konusundan da biraz bahsedelim istiyorum. Çünkü günümüzde Retro vintage diye bir akım da vardır. Vintage son zamanlarda daha da yaygınlaşmıştır. Artık girişimciler markalarına vintage adı altında ürünler belirleyip bunları satıp bunlardan kazanç sağlıyor hale geldiler. Yani eski şimdi değer kazanıp iş koluna ürün bile sağlamış oluyor. Vintage geçmişin modasına ait demektir. Geçmişte ses getiren ne varsa bu vintage demektir. Vintage saatler, eldivenler, şapkalar, koleksiyonlar, vintage mobilyalar, vintage kazak, gömlek ve dahası bu sıraya girer.

Retro ve Vintage Farkı

Retro ve vintage her ikisi de geçmişten geldiği için birbirine karışmaktadır. Bazen ikisinde de aynı izler olduğu için aynı anlamda kullanılabiliyor. Şöyle bir fark var. Vintage geçmişte kullanılmış gerçek olan ürünlerdir. Retro ise eski gibi görünen yeni ürünlere denmektedir. Yani, birinde yaşanmışlık varken diğerinde yaşanmış gibi yapılır. Örnek verecek olursak, eskiden moda olan gömleklerin yeniden moda olması Retro’dur.  Ama elinizde eskiden kalma bir gömlek varsa o vintage olur

Retro Tarzı

Retro için giyim stilinden örnek verelim: yüksek bel pantolonlar, pileli, piliseli etekler, fırfırlı ve puantiyeli elbiseler, askılı erkek pantolonları ve fötr şapkalar diye sıralayabiliriz. Retro’da amaç abartı olmaktır.

Yazımızı bizi eskilere götüren Songül Ünsal’ın Kaktüslerde Çiçek Açar kitabındaki şu sözleriyle bitirmek isteriz sevgili okur,

Ve herkes düzenden şikâyetçi, eskiye karşı bir özlem var, kimse kimseye güvenmiyor ama kimse de kendisini düzeltmek istemiyor.

Eğer düzenin toparlanmasını istiyorsak evvela kendimizi düzeltmemiz gerekiyor.

Önemsediğimiz o ufak yalanlar sizi bir uçuruma sürüklemesin.

Madem herkes kalbini ekmeğini yiyor, sizler de kalbinizi güzel tutun ki Rabbim güzel olaylar çıkarsın karşınıza.

Ayrıca ilahi adaletin şaşmayan düzenine hayranım. Bilerek yapılan hiçbir şeyi kimsenin yanına bırakmıyor.

Hayatınızdan giden kötü insanların peşine sürüklenip ömrünüzü ziyan etmektense, varoluş amacınızı çözüp ona göre hareket edin.

Sağlıcakla kalın.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir