1. Anasayfa
  2. Sağlık

Menenjit Hastalığı Kalıcı Hasar Bırakır Mı?

Menenjit Hastalığı Kalıcı Hasar Bırakır Mı?
Menenjit Hastalığı Kalıcı Hasar Bırakır Mı
2

Menenjit, beyinde ortaya çıkan ve kişinin ölümüne kadar gidebilecek kalıcı hasarlara sebebiyet veren bir hastalıktır.

Daha çok 5 yaşının altındaki çocuklarda kendini göstermektedir. Hastalık kişiye göre daha ağır veya hafif şekilde geçirilebildiği gibi tedavi için geç kalındığında kişinin sağlığı açısından olumsuz ve kalıcı sonuçlar doğurabilmektedir. Özellikle çocukların kalabalık ve daha fazla kişiyle temas kurdukları ortamlarda hastalık riski artış göstermektedir. Hastalığa yakalanma riskini düşürmek açısından ellerin sıklıkla yıkanması önem taşır fakat en etkili yöntem aşı yapılmasıdır.

Erken dönemde tedavi ile kalıcı hasarların önüne geçilebilmektedir ancak aksi durumda yani hastalık ilerlemiş ve tedavi için geç kalınmışsa kişinin hayatını etkileyecek kalıcı bir hasar bırakma riski söz konusudur. Bazı durumlarda gereken tedavi yöntemleri uygulandığı halde ölümlerin ve hasarın önüne geçilememe ihtimali vardır. Bu sebeple kişi hem kendi sağlığı için hem de toplumun sağlığı adına aşılarını yaptırmaya dikkat etmeli ve belirti göstermeye başladığı andan itibaren bir sağlık kuruluşuna danışarak gerekli önlemleri almaya başlamalıdır.

Menenjit Nedir?

Menenjit hastalığı, beynin etrafında sarılı olan zarların iltihaplanması sonucunda ortaya çıkar ve daha çok virüsler aracılığıyla bulaşır. Günümüz şartlarında hastalığın tedavisi mevcuttur fakat tedavi sürecinde çocuklar için oldukça dikkatli bir yol izlenmesi gerekir.

Bebeklerde 2 veya 3 aylık dönemde görüldüğünde gelişim bozukluğu riski ortaya çıkmaktadır. Ancak uygun tedavi yöntemiyle bunun önüne geçilebilmektedir. Menenjit bir takım virüslerden kaynaklandığı durumlarda daha hafif atlatılabilir fakat hastalık bakteri kaynaklı olduğunda oldukça önemli sorunlara yol açabilir. Menenjit sinir sistemi üzerinde etkili olan enfeksiyonların içinde yer alır. Solunum yolu ile de bulaşabilen bir hastalık olduğu için özellikle kalabalıklarda dikkatli olmak ve hijyen kurallarına özen göstermek gerekir.

Menenjit Nasıl Belirti Gösterir?

Menenjit hızlı şekilde gelişim gösteren bir hastalıktır. Bu sebeple erken dönemde teşhis etmek zordur. Menenjit hastalığında belirtileri ihmal etmemek ve hastalık belirti gösterdiği andan itibaren doktora başvurmak oldukça önemlidir. İki yaşından küçük çocuklarda tanı koymak daha güçtür ve bu dönemde belirtiler de farklılık gösterebilir. Bebeklerde her zamankinden daha durgun bir hal ve uykuya meyil gözlenebilir. Bulantı, iştahsızlık ve kusma gibi belirtiler olabilir. Hastalık başlangıç aşamasındayken solunum yolunda veya bağırsaklarda enfeksiyon oluşumu ile beraber belirti verebilir.

Hastanın beyninde meydana gelen iltihaplanma dolayısıyla bilinçte bulanıklık, kalıcı olmayan normalden fazla mutluluk, davranış bozukluğu, hafızada yaşanan problemler ve uyku hali gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bağışıklığı güçlü olmayan kişiler hastalıklara daha açık olacağı için hem hastalığa daha kolay yakalanır hem de kişide hastalık daha ağır şekilde seyreder. Bu sebeple kişinin öncelikle bağışıklığını güçlendirmeye yönelik girişimlerde bulunması önerilir.

Hastalığın Klinik Bulguları

Hastalık sebebiyle hayatını kaybeden kişilerin oranı yaklaşık olarak dolaylarındadır.

İlginizi Çekebilir
Hantavirüs Nedir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Yorumlar (2)

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir