1. Anasayfa
  2. Sağlık

Mantar Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Mantar Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
mantar hastalığı tedavi edilmezse ne olur.jpg
0

Mantar hastalığı cilt hastalığı içerisinde en ciddi hastalık grubudur. Deri, kıl ve tırnak üzerindeki iltihabın bu bölgelere yayılmasıyla cilt yapısının bozulması sonucunda insanların yaşamlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Cilt hastalıklarının arttığı yaz aylarında en çok artışın mantar enfeksiyonu olduğu belirtilmektedir. Bu yüzden bu aylarda hijyenin önemi artmaktadır. Hastalığa dikkat edilmediği taktirde mantarın üzerine başka enfeksiyonlar görülmektedir. Lenf bezlerine yayılarak lenf bezi iltihabına sebebiyet verebilir. Cilt altı, yumuşak doku enfeksiyonuna sebep olabilir bunun gibi daha birçok hastalıkta görülebileceği gibi geç kalınmadan tedavi olunması gerekmektedir.

Mantar Hastalığı Nedir?

Genellikle yaz aylarında hava sıcaklığının yükselmesiyle en fazla görülen bulaşıcı Enfeksiyon hastalıkları arasında bulunur. Vücudun bazı noktalarında görülen Bu hastalık zamanda dağılarak enfeksiyona ilerlemesini sağlamaktadır. Mantar enfeksiyonu belirtileri deride kaşıntı, döküntü, iltihaplanma ve kızarıklık olarak görülmektedir.

Mantar Hastalığı Neden Olur?

Bulaşıcı olan mantar hastalığı deri üzerinde çoğalmasıyla başka enfeksiyonlara yol açma riski bulunmaktadır. Enfeksiyon riskinin çoğalmasına sebebiyet veren durumlar şunlardır:

• Cilt sağlığına uygun olmayan PH değeri düşük kimyasal içerikli ürünlerin kullanılması,

• Bağışıklık sisteminin zayıf düşmesi,

• İlaç kullanımı, antibiyotikler,

• Sağlıksız beslenme,

• Aşırı sıcak havalar, terleme,

• Duş sonrası cildin kurumaması,

• Ortak kullanılan terlik, ayakkabı,

• Daha önce mantar hastalığına yakalanmış kişilerle temaslarda, Hijyen kurallarına uymamak gibi durumlar mantar hastalığına neden olmaktadır.

Mantar Hastalığı Çeşitleri

• Tırnak mantarı: genellikle ayak tırnaklarında görülmektedir tırnak uçlarından başlayarak diğer bölgelere yayılır genellikle ayağın başparmağında görülen tırnak mantarı rengi değişir, tırnakta kalınlaşma meydana gelir.

• Ayak mantarı: En sık görülmekte olan mantar türüdür. Dökülmeler, kaşıntı, iltihap olarak meydana gelir belirtileri arasında ayak tabanı kalınlaşması, çatlaması meydana gelmektedir özellikle genç bireylerde görülmektedir.

• Kasık mantarı: genellikle erkeklerde görülmektedir hastalığın olduğu yerde kaşıntı, kızarıklık meydana gelmektedir.

• Vajinal mantarı: kadınlarda görülen bir hastalıktır. Mantar ve bakterilerin değişime uğraması ile Maya mantarı türünde bakterinin kontrolsüz çoğalması gözlemlenebilir. Vajinal mantarı kadınların yaşamını olumsuz yönde etkilediği için tedavisi yapılmalıdır.

• Vücut mantarı: vücut üzerinde çember, halka şeklinde kızarık, pembe, kahverengi lekeler olarak kendini gösterir.

• Saç mantarı: kafa derisinde ortaya çıkmaktadır. Saclarda döküntüye, kaşıntı ya sebep olur.

Mantar Hastalığı Tedavisi

Tedavi sürecinde uzman hekimler tarafından önerilen ilaçlar, losyonlar ve kremlerin kullanımları belirtileri ortadan kaldırabilir. Sağlık durumu iyi olan kişilerin mantar hastalığı tedavisi edilirken bulaşıcı bir hastalık olduğu için Hijyene çok önem verilmeli dikkat edilmelidir. Kronik hastalığı olan kişilerin tedavileri dikkat edilmelidir.

Mantar Hastalığı Tedavisi Olmazsa Ne Olur?

Mantar hastalığı tedavisi olmaz ise enfeksiyon iltihaplanma üzerinde yoğunlaşarak çoğalır ve farklı hastalıklara yol açarak tedaviyi zorlaştırarak kronik hale getirilebilir.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir