1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Laptop Fan Temizleme

Laptop Fan Temizleme
laptop fan temizligi nasil yapilir
0

Laptop fan temizleme nasıl yapılır? Kolay bir şekilde dizüstü bilgisayarınızın fanını evde kendi imkanlarımızla nasıl temizleriz bundan bahsedeceğiz. Yazımız resimli anlatım şeklinde olacaktır. Unutmayın her laptop modelinin sökme ve temizleme işlemi farklı olabilmektedir. Bu yazı ile laptop fan temizliğinin nasıl yapılacağı konusunda genel bir fikir edinebilirsiniz. En doğru yardımı profesyonel bir bilgisayar tamircisinden alabileceğinizi belirtmek isteriz. Bilgisayarınızda oluşabilecek her türlü zarardan kendinizin sorumlu olacağını hatırlatıp, yazımıza geçelim.

Laptop fanı neden tıkanır?

Laptop fanları zamanla çevre koşulları ve tozlanma nedeniyle tıkanır. Bu tıkanma neticesinde laptop fanı bilgisayarı iyi soğutamadığından bilgisayarlarınız aşırı ısınmaya başlar. Aşırı ısınan bilgisayarın fan temizliğini yapmak gerekir.

Laptop fanı toz temizliğini yapmak için bilgisayarınızı sökmeniz gerekebilir. Bu aşama her bilgisayar marka ve modeli için değişiklik gösterebilmektedir.

Laptop fan temizliği resimli anlatım (bu yazımızda kullandığımız bilgisayar acer marka 15 inch bir laptop’tur.)

Öncelikle bilgisayarımızın alt kısmındaki vidaları sökerek alt kapağını açmamız gerekiyor.

laptop fan temizleme

Bilgisayarımızın alt kapağını açtıktan sonra, açılan kısımda fan bölümü karşımıza çıkacak. Eğer fanı göremiyorsanız daha fazla vida sökmeniz ve tüm kasayı ayırmanız gerekebilir. Burada marka ve modele göre yapacağınız işlem değişmektedir.

laptop fan temizleme

Fanı gördükten sonra vidaları yavaşça söküp fanı yukarı kaldırıyoruz. Fana parmak vb. ile dokunmamaya özen gösterin. Fanın üst kısmından dokunmadan elektrikli süpürge ya da el süpürgesi gibi bir aparatla üstteki tozları arındırıyoruz. Bazı modellerde bu fanı kaldırdıktan sonra işlemci ile fan arasına termal macun uygulaması yapmak gerekebilir. Bunun için termal macununuzu hazır bulundurmanız gerekmektedir.

dizustu bilgisayar fan temizligi

En son aşama olarak fanı çıkardığımız bölümde dışa hava veren kısmı üfleyerek, saç kurutma makinası ya da toz almak için bir süpürge yardımıyla tozlarından arındırıyoruz. Sonrasında söktüğümüz parçaları geri takıp gerekirse termal macun uygulaması yaparak bilgisayarımızı topluyoruz.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir