1. Anasayfa
  2. Ekonomi

FAST nedir? Nasıl kullanılıyor?

FAST nedir? Nasıl kullanılıyor?
FAST nedir?
2

Geçtiğimiz yıl kullanıma sunulan FAST nedir? Pek çok kullanıcı bu sorunun cevabını şimdiden merak etmeye başladı. FAST hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.

Bankacılık her geçen gün daha da gelişiyor. Her gün birçok kişi bankacılık işlemini kullanarak hizmet alıyor. Bunun nedenlerinden birisi de korona virüs salgını olmakta. Salgın ile birlikte kağıt para kullanımında ciddi bir azalma yaşandı, kart kullanımı daha da arttı. TCMB, Aralık ayında hizmete aldığı FAST sistemi ile birlikte bankacılık işlemlerini daha da kolay bir hale getirdi.

FAST nedir?

Fast Nedir?, Fonların Anlık ve Sürekli Transferi olarak açılıyor. Hizmetin amacı, EFT’ye göre daha fazla avantaj sunmaya odaklanması. Bu hizmet ile birlikte bankacılık işlemleri eskisine göre daha kolay hale geliyor. EFT kullanan bir birey para aktardığında bu para bir süre sonra diğer hesaba geçiyordu. Ayrıca EFT ile birlikte para aktarmak hafta içi bu sistemin kullanılmaması demekti.

Fast nasıl kullanılır?

Fast sistemini kullanmak için bankanızın izin verdiği yöntemlerden birini kullanabilirsiniz. Bazı bankalar mobil bankacılık üzerinden bazıları ise internet bankacılığı üzerinden Fast işlemi yapmanıza olanak sağlıyor. Fast transeri nasıl yapılır öğrenmek istiyorsanız kullanmış olduğunuz bankanızın internet sitesini ziyaret ederek ya da müşteri hizmetleri ile iletişim kurarak bilgi edinebilirsini.z

Fast Hangi Saatlerde Kullanılır?

FAST ile birlikte para aktaran bir kullanıcı artık daha hızlı ve her zaman para aktarımı yapabilecek. EFT kullanırken para aktarımı yalnızca hafta içi mesai saatinde yapılırken FAST ile birlikte haftanın her günü her saati para aktarmak mümkün oluyor. Mesai saati dışında nasıl para gönderilir diye soruyorsanız FAST sistemini öneriyoruz.

FAST nedir?

FAST sistemi adı gibi hızlı bir işlem sunuyor. Para gönderen bir kişi gönderdiği parayı saniyeler içerisinde diğer hesaba aktarmış oluyor. Bu özelliği ile EFT’ye büyük bir hız farkı atan bu sistem, oldukça verimli çalışıyor. Iban bilgilerini de girmenize gerek kalmadan kısa tanımlamalar ile kişinin telefon numarası e-posta adresi ya da tc kimlik numarası gibi bilgilerle hızlı para aktarımı gerçekleştirebilmek mümkün.

Fast ve EFT farkı

FAST ile EFT arasındaki fark nedir? sorusunun cevabını yanıtlıyoruz. Fast hizmetinin sunduğu avantaj IBAN zorunluluğunun olmaması. Bildiğiniz üzere EFT sisteminde IBAN gerekiyordu. IBAN, hem uzun hem de akılda tutmak kolay değildi. Ayrıca yanlış girildiğinde hata oluyordu. FAST sayesinde bankacılık ile uğraşanlar kimlik numarası, e-posta adresi veya telefon numarası ile birlikte banka kartına para alabiliyor. Bu özelliği ile pek çok kullanıcıya kolaylık sağlayan hizmet, bankacılık işlemlerini daha hızlı hale getiriyor.

FAST’ın gelecekte eklenecek özelliklerinden birisi de kurumsal ortamlarda barkod ile ödeme olacak. Kullanıcılar mobil üzerinden barkodu tarayarak ve aktarılacak miktarı girerek hızlı bir şekilde ödeme yapabilecek. Bu da kolay ödeme imkanı sunacak.

Fast nedir Ücretlimi?

Fast bankalararası 7/24 anlık para göndermeye yarayan bir servistir. Ücreti bankadan bankaya değişebilmektedir. fast ücretli mi sorusunun cevabı kullandığınız bankaya göre değişiklilik gösterebilmektedir. Bazı bankalar Fast için ücret talep etmezken bazıları 1₺ gibi fiyatlar alabiliyor. Eğer bankanızın FAST ücreti ne kadar öğrenmek istiyorsanız en doğru bilgiyi bankanızın müşteri hizmetlerinden edinebilirsiniz.

Fast kesinti yapıyor mu?

Fast ile gönderdiğiniz miktar belirttiğiniz miktar olarak karşı tarafa aktarılır. Yani siz fast ile ödeme yaparken fast kesinti yapıyor mu diye merak ediyorsanız, herhangi bir kesinti olmadığını bilmeniz gerekiyor. Kesinti olmamakla birlikte bazı bankalar Fast ücreti talep edebilmektedir.

Fast hangi bankalarda var?

Fast sistemi hangi bankalar tarafından veriliyor? diye soruyorsanız işte size cevaplıyoruz. FAST ödeme yöntemini kullanmaya başlayan bankalardan bazıları: AlternatifBank, AnadoluBank, BurganBank, FibaBanka, OdeaBank, Denizbank, Türk Ekonomi Bankası (TEB), Garanti BBVA, Akbank, Türkiye İş Bankası, Deniz Bank, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Yapı Kredi, QNB Finansbank VakıfBank.

Kendi bankanızda Fast sistemi kullanıp kullanamayacağınızı öğrenmek için, bankanızın müşteri hizmetlerini arayabilir ve müşteri hizmetlerine danışarak konu hakkında bilgi alabilirsiniz.

Fast limiti ne kadar?

Fast limiti bir işlem için 2000₺’dir. Yani fast ile tek seferde maksimum 2.000₺ gönderebilirsiniz. Bu rakam 15 Eylül 2021 tarihli güncel rakamdır. Sonrasında herhangi bir değişiklik olursa yorumlarda belirtirseniz güncelleriz.

Eğer bu yazımız hoşunuza gittiyse ilginizi çekebilecek bir yazı : Payoneer Nedir? Komisyon Oranları Neler?

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Yorumlar (2)

  1. 8 Mart 2021

    IBAN çilesinden sonra FAST sistemi kesinlikle harika oldu. Artık bankalarda ister TC kimlik numarası, vergi veya cep telefonu numarası ile tanımlama yapılıp para gönderilebiliyor. Üstelik onay mesajı gelmesi de harika bir durum. Bilgilendirici yazınız için elinize sağlık. İstanbul epoksi zemin kaplaması yapan firmamızda FAST sistemini günlük işlerimizde kullanıyoruz.

  2. Gelmiş geçmiş en büyük olay :) Gece vakti, haftasonu 7/24 para gönderebilmek gerçekten muhteşem birşey.Gezilecek Yerler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir