Bu yazımızda yaylı enstrümanlardan bahsedeceğiz. Yaylı çalgılar nelerdir? Birbiriyle karıştırılan yaylı enstrümanlar neler? Yaylı enstrüman çeşitleri neler? İşte size isimleri karıştırılan yaylı enstrümanlar adlı yazımız. Küçüten büyüğe tüm yaylı çalgıları yazıyoruz. Görselleri, resimleri ile birlikte…
Keman Ailesi
Keman ailesi viyolin, viyola, viyolonsel ve kontrbas olmak üzere 4 yaylı enstürümandan oluşur. Bu konuyla ilgili birçok röportaj yapılmış. “Viyola nedir?”, “Viyollonsel nedir?” gibi birçok soru cevaplanamaz. Daha doğrusu bu 4 enstürümanın ismi genelde karıştırılır Youtube’a baktığınızda bu konuyla ilgili gülünç videolar kesinlikle karşınıza çıkacaktır. Şimdi gelelim bu enstürümanları birbirinden nasıl ayırt edeceğinize. İlk olarak bu yazı dizisinde iki enstürümanın farklarından bahsedeceğim.
Keman (Vİyolin)
Yaylı enstürüman grubunun en küçük üyesidir. Ailenin küçük çocuğu diyebiliriz. Diğer yaylılar gibi 4 telli bir enstürüman. Senfoni orkestrası düzeninde kemanlar şefin en solunda bulunur. Sesin hacmi sebebiyle bir orkestrasında 30’a yakın keman bulunur. Sesi diğerlerine göre da incedir.
Viyola
Sol tarafta gördüğünüz üst başlıkta da anlattığımız keman aslında. Sağ taraftaki ise ondan daha kalın sesli, boyut olarak da büyük olan “Viyola”. Eftal Altun verdiği bir röportajda keman ve viyola arasındaki farkı şöyle açıklamış:
-İki enstürümanı sobaya atın. Viyolanın kemandan tek farkı, soba ateşinde daha uzun süre yanmasıdır :)
Viyola, senfoni orkestralarında konum olarak şefin tam önünde bulunur. Sayı değişiklik gösterebilir tabi. Ama ortalama 12 viyola orkestrada bulunabilir.
Çello (Viyolonsel)
Viyolonsel, bizim bildiğimiz ismiyle “Çello”, bir önceki yazıda anlattığım enstürümanların aksine oturarak çalınan bir enstürümandır. Boyutları viyola ve kemana göre daha büyüktür. Orkestranın vazgeçilmez çalgısıdır. Günümüzde klasik müzik dışında birçok müzik türünde icra ediliyor. Sesi kontrbas sesinden daha ince viyoladan daha kalındır. Fark ettiyseniz enstürümanın boyutu büyüdükçe sesi daha da kalınlaşıyor.
Kontrbas
Gelelim yaylı ailesinin hem ses hacmi olarak hem de boyut olarak en büyük olanına. Ne kadar büyük değil mi? Daha önce kısa kısa bahsettiğim enstrümanlardan farklı olarak yay ya da parmak kullanarak icra edilebiliyor. Orkestra seyrederken de orkestranın en sağında kontrbasları dinleyebilirsiniz. Klasik müziğin dışında cazda da sıkça kullanılır.