1. Anasayfa
  2. Bilişim

Google Aramalarında ilk Sayfada Çıkmak İçin Neler Yapılabilir?

Google Aramalarında ilk Sayfada Çıkmak İçin Neler Yapılabilir?
Google Aramalarında ilk Sayfada Çıkmak
0

Google aramalarında ilk sayfada çıkmak ile ilgili internet sitesi sahipleri veya sahip olmak isteyen kişilerin birçok araması bulunmaktadır. Aranma hacminin fazla olmasına karşın içerik konusunda oldukça zayıf ve tekrarlayan içerikler görülmektedir.

Google ilk sayfada çıkmak için SEO ile içli dışlı olmanız gerekmektedir. Yaptıklarınızı bilerek ilerlemek ve sürekli olarak geliştirmek durumundasınız. Google aramalarında nerede çıktığınıza göre gelir elde ettiğiniz için Google tarafından yayınlanan makaleleri okumalısınız. Okuyacağınız makaleleri internet sitelerinin paylaşımlarından ziyade 1. kaynaktan öğrenmeniz her zaman daha iyidir. Üstelik bahsettiğimiz detayları aktaran YouTube kanalları da mevcut.

SEO konusunda doğru bilinen birçok yanlış mevcuttur. İçerik girdim, link aldım artık arkama yaslanabilirim. Bu düşünce oldukça yanlıştır. Fakat en yaygın bilinen yanlışlar arasında geldiğini de söyleyebiliriz. Git gide daha karmaşık hal alan SEO konusunda ilk sayfada çıkmak için neler yapmalısınız? 2023 Nisan ayı paylaşımları ile birlikte sizlere konuyu özetleyelim…

Kullanıcıların Faydalanacağı Siteler Oluşturun!

Google’da ilk sayfada nasıl çıkılır sorusunun cevabı hiçbir sitede bahsettiğimiz şekilde değildir. Çünkü herkes SEO’dan vs. bahsederek giriş yapmak isterler. Bilinen bir yanlışı gözler önüne sunarak gelişim konusunda neler yapılmalıdır sorusuna değineceğiz.

Google 2022 yılının son aylarında “Faydalı İçerik” algoritmasına geçiş yaptı. Kısaca bahsetmek gerekirse kullanıcıların internet sitenizde gördüğü içeriği değerlendirmesine göre SEO puanınız değişmektedir. Peki kullanıcıların sitenizdeki yazılardan verim alıp almadığı nasıl belli olur? Aslında burada daha önceden de dikkat edilen “Ziyaretçi süresi, Site içi tıklama” gibi temeller yer almaktadır. İnternet sitenizde yer alan yazıların ortalama olarak okunma süresi Google botları tarafından belirlenmektedir. Siteye gelen kullanıcının ortalama süre üzerinde sitede kalması size ekstra puan yazmaktadır. Üstelik sitenize gelen ziyaretçilerin, site içerisinde diğer sayfalara geçiş yapması yine ekstra puan olarak hanenize yazılmaktadır. Google aramalarında ilk sayfada çıkmak istiyorsanız kullanıcıların yararlanacağı içerikler oluşturmak bundan ötürü çok önemlidir.

Anahtar Kelime Analizi Yaparak İçerik Üretin

Google ilk sayfada çıkmak başlığında en önemli kriterlerden birisinin içerik olduğunu düşünüyoruz. Kanıt olarak da kaliteli içeriklerin hiçbir dış link almadan ilk sayfalarda yer aldığını görebilirsiniz.

Google aramalarında ilk sıralarda çıkmanız için gerekli olan birkaç ana püf nokta vardır. Ana noktalara bağlı olarak yaptığınız ara işlemler de elbette ki fayda etmektedir. Fakat ilk olarak hedefinizin asıl işlevler olması daha doğru olacaktır. Gelin bu değerlere göz atalım:

  1. İnternet sitesinin sayfa ve alan adı otoritesi sıralama kazanmada oldukça önemlidir.
  2. İçeriklerin kaliteli olması sıralamada yüksek sıralarda olmada oldukça önemlidir.
  3. Anahtar kelimede sizden yüksek sırada olan kişilerden daha kaliteli dış link bağlantılarına sahip olmanız yükselmesini sağlar.

Temel olarak baktığımız zaman bahsettiğimiz 3 adımı harika şekilde uygularsanız çok güzel sıralamalar elde edebilirsiniz. Başlığa dönecek olursak kaliteli içeriklerin olması nasıl sağlanmaktadır?

  • Anahtar kelime analizi yapmak çok önemlidir. Diğer kullanıcılar ne aramış, nasıl aratmış görmek ve sitede bunları barındırmak gereklidir. Arz – talep ilişkisi yarattığından dolayı faydalı site olursunuz ve Google sizi önerir.
anahtar kelime planlayıcı
  • Kaliteli içerikler ortalama uzunlukta, özgün ve aranılan kritere cevap verir nitelikte olmalıdır.
  • İçeriklerde dış bağlantılar kullanmak gerekiyorsa mutlaka kullanmalısınız. (Örn: E-devlet ile ilgili bir yazınız varsa e-devlete yönlendirme yapmanız faydalı olacaktır çünkü diğer siteler de yapar ve doğru bilgi içerir.)
  • Sitenizde bulunan içeriklere yönelik fotoğraflar kullanmanız çok önemlidir. Fotoğrafların spam olarak algılanmaması açısından 250 karaktere kadar açıklama girmeniz önerilir. Ayrıca anahtar kelimeyi başlıkta ve açıklamada kullanmaya çalışmalısınız.

Kaliteli Site İçi SEO Çalışması

Arama motoru optimizasyonu konusuna baktığımız zaman SEO operasyonları için birçok yeni açıklama mevcut.

Google tarafında yapılan son güncellemeler de diyor ki: “Site içi SEO operasyonlarını tamamlamadan, yayın hayatınıza giriş yapmayın.” Kısacası ilk olarak linkleri düzeltmek, sayfa title kısmını düzenlemek vs. aklınıza gelebilecek tüm konularda optimizasyon yapılmalıdır. Site içi SEO konusu başlı başına profesyonellik gerektiren temellere dayanmaktadır. İnternet sitenizin özgün ve kaliteli şekilde yayın hayatına başlaması için oldukça önemlidir. Gün geçtikte internet sitelerinde de artış olduğundan dolayı arama motorlarına sitenizi tamamlanmış şekilde göstermek çok önemlidir. Çünkü arama motorlarının işini teknik olarak kolaylaştırmamız, bize fayda sağlamalarına neden olacaktır.

Site içi ve site dışı SEO konusunda bütçe ayırma mutlaka yapılmalıdır. Özellikle ilk başta bütçenizin bir kısmını site içi SEO’ya ayırmanız önerilir. Zaten site dışı seo adı altında link almak en az 1 aylık yayın sürecinden sonra önerilmektedir. Fakat bütçeniz yoksa kendi hamleleriniz ile internetten kaynaklardan araştırmalar yapabilirsiniz.

İçeriklerin Optimize Edilmesi

Google ve diğer arama motorları bizi en çok içeriğe göre puanlar. Sırf bu yüzden dolayı da DA/PA dediğimiz domain otoritesinin yanı sıra sayfa otoritesi de puan olarak verilmektedir.

İçeriklerin kaliteli olması yapacağımız SEO çalışmalarını da doğrudan etkilemektedir. İnternet sitesinin içerik ve seo kısmını farklı kulvarlar olarak görecek olursak, her kulvarda yarışmamız gerekmektedir. Birisini sağlam yapıp diğerinde eksik kalamayız. Artık buna artışa neden olan internet sitesi sayısı izin vermemektedir. Yani anahtar kelime analizi yaptıktan sonra içeriklerin analize göre planlanması gerekmektedir. Peki tam olarak ne yapmalıyız?

  1. İçeriklerimiz kullanıcıların ihtiyaçlarına çözüm bulan içerikler olmalıdır.
  2. Arama yapılan konu ile ilgili en iyi bilgiyi sizden bulmalılar. (Yan anahtar kelime kullanımının önemi)
  3. İçeriklerimiz tamamen özgün olmalıdır. Diğer sitelerin bahsettiği özelliklerden bahsetsek dahi kendi cümlelerimiz, fotoğraflarımız ve tekniklerimiz ile anlatılmalıdır. İçeriğinizin özgünlüğünü sorgulamak için “plagiarism checker” yani özgünlük denetleyicisi kullanabilirsiniz.
  4. İçerikler ve SEO konusunda dikkat edilmesi gereken en püf nokta anahtar kelime kullanımıdır. Anahtar kelimeyi kullanmalısınız fakat çok fazla kullanmanız da spam etkisi yaratacaktır. Tavsiye edilen kullanım 100 kelime başına 1 anahtar kelime veya her başlık altında 1-2 anahtar kelime şeklinde olmalıdır. Alt başlıkların en az 1 tanesinde (eğer alt başlık sayısı çok fazla ise artabilir) anahtar kelimeyi içeren sözcük grubu olmalıdır.

Google artık kullanıcılara çok daha hızlı bilgi sunmayı amaçlıyor. Bunun için arama motorunda birçok güncelleme yapıldı. İnternet sitelerinin de bu doğrultuda çalışması çok önemli.

Google Aramalarında İlk Sayfada Çıkmak İçin Rakip Analizi Yapmalısınız!

Google aramalarında ilk sayfada çıkmak istiyorsanız rakip analizi mutlaka yapmalısınız. Özellikle anahtar kelime aramalarında sizden üst sıralarda yer alan rakipleriniz ne yapmışlar da o sırayı elde etmişler öğrenmelisiniz.

Site için SEO’yu tamamladınız, anahtar kelime analizini gerçekleştirdiniz ve sitenizi kullanıcılar için optimize ettiniz. Bahsettiğimiz işlemlerden sonra yapılması gereken en önemli noktalardan birisi rakip analizi olacaktır. Hangi rakibiniz hangi anahtar kelimede iyi sıralama almış bakmalısınız. Semrush, Ahrefs gibi araçları kullanarak link alınan siteyi ve nasıl link aldığını incelemelisiniz. Hatta sizde aynı içerikten üretiyorsanız rakiplerinizin aldığı backlinkleri almaya çalışmalısınız. Üstüne koyacağınız her kaliteli backlink sıralamada rakibinizi geçmenizi sağlayacaktır. Yalnızca link olarak değil içerik olarak da rakibinizi kontrol edebilirsiniz. Örnek olarak “Nesine indir” anahtar kelimesinde ikinizin de içeriği var diyelim. Yan anahtar kelime olarak rakibinizin “Nesine APK indir” anahtar kelimesini kullandığını ve hit aldığını görebilirsiniz. Sizde içeriğinizi güncelleyerek böyle bir başlık ekleyebilirsiniz.

Google İlk Sayfada Çıkmak İçin Rekabet Oranları

Google aramalarında ilk sayfada çıkmak istiyorsanız yapılması gereken 5 temel noktadan bahsettik. Fakat uygulama kısmı ve sonuç alma (ilk sayfaya çıkma) konusunda geçecek zamanı rekabet oranlarına göre belirlenir.

Hali hazırda internet sitesi bulunan kişiler için de yeni site açacak olanlar için de rekabet oranları çok önemlidir. Site açmadan önce veya çatıktan sonra çalışma yapacağınız, içerik üreteceğiniz anahtar kelimeleri belirleyin. Anahtar kelimelerde ilk sayfada hangi siteler var, domain otoriteleri çok mu yüksek buna mutlaka bakın. Örnek olarak “Faber-Castell” ürünü satıyorsunuz ve anahtar kelimeniz üzerinden içerik ürettiniz. Fakat ilk sayfadaki rekabet oranına baktığınız zaman Faber-Castell kendi internet sitesi, hepsiburada vs. çok otoriter siteler görebilirsiniz. Durumun böyle olması da ilk sayfaya çıkmak için çok daha fazla emek göstermeniz anlamına gelecektir. Aynı şekilde anahtar kelime analizlerinizi içerisinde Youtube, Facebook tarzında otoriter sayfalar varsa ilk sırada olmanız çok zor olacaktır. Zor olması demek de maliyet açısından sizi yoracak anlamına gelmektedir. Bundan dolayı daha kolay kelimeler seçmek, daha cazip ürünler satmak veya siteniz ne ile ilgili olacaksa daha basitten başlamak çok önemlidir. Eğer maliyet olarak karşılamayacak iseniz de internet sitesini daha açmadan farklı kategoriye yönelebilirsiniz.

Güncel Verilerin Takip Edilmesi

Semrush ve Ahrefs tarzı araçlar sayesinde verilerin takip edilmesi çok kolay bir hal almıştır. Özellikle bütçenizin bir kısmını bahsettiğimiz SEO araçlarına ayırmanızı öneriyoruz.

İnternet sitesi dünyası oldukça geniş bir boyut kazanmış durumda. Anahtar kelimeleriniz üzerine yaptığınız çalışmalar etkisini gösterdikten sonra veya göstermeye başladığında takibe almalısınız. Çünkü hem rakipleriniz daha çok çalışma yaparak önünüze geçebilir hem de size karşı saldırılar olabilir. Rakiplerinizin çalışma yaparak önünüze geçmeye çalıştığını gördüğünüz anda sizde daha çok uğraş göstermelisiniz. Eğer o anahtar kelimede o sırada kalmak istiyorsanız ek uğraşlar sarf etmelisiniz. Kısacası mücadele etmek bu işin her anında bulunuyor. Ek olarak bütün internet sitesi sahipleri kendilerini geliştirerek sizi elemek yoluna başvurmaz. Bazı kötü niyetli yazılımlar sayesinde sitenizin hacklenmesi, sitenize saldırılar yapılması gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bundan dolayı anahtar kelime takibi yapılması çok önemlidir. Semrush, Ahrefs gibi araçlarda bu durumun gidişatını gözlemleyebilirsiniz. Özellikle sitenize gelen spam backlinkleri fark etmek konusunda SEO araçları büyük fayda sağlamaktadır.

İnternet sitenizin güncelliğini koruması ve gelişimi için anahtar kelimeleri, gelir çizelgenizi ve ziyaretçi sayısını daimi olarak kontrol edin. Bu tarz durumlarla karşılaşmamak adına özellikle ortak hosting kullanmamaya özen gösterin.

İlginizi Çekebilir
Fast Vpn

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir