1. Anasayfa
  2. Müzik

ÇALMASI EN ZOR 5 MÜZİK ALETİ

ÇALMASI EN ZOR 5 MÜZİK ALETİ
en zor müzik aleti
0

Müzik, evrenin ruhudur. Zihni uzaklara götürür ve sanki uyuyan ruhları uyandırır. Müzik bu evrene verilmiş hediye gibidir ve eski zamanlardan bu yana da müzikle ilgilenen, beste yapabilen, bir müzik aleti çalabilen insanlar diğerlerine göre ilginç ve ilgi çekici hale gelmiştir. Çünkü onlar bizim anlayamadığımız dilde söyler, konuşur ve de yazarlar. Sanatın her türlüsü kendi içinde özel ve eşsizdir. Sanat var olmalı ki evrenin ruhu hiç solmasın.

Müzik aletleri öyle mükemmeller ki hepsinin çıkardığı ses insanı dinlendiren güce sahip, bizi farklı farklı yerlere götürür. Hatta gidemediğimiz kültürleri bir müzik aletiyle yanımıza kadar getirebiliriz. Müzik, doğu batı demeden, ötekileştirmeden herkesi kucaklar hiç kimseyi yadırgamaz.

En zor enstrüman hangisi?

Şimdi gelelim sıralaması olmadan zihnimizin içini ve bedenimizi kopmaz bir bağla bağlayan müzik aletlerinin çalması en zor olanlarının listesine…

1.Akordeon

accordion 1466482 1280

Akordeon ya da akordiyon olarak bilinen müzik aleti; geçmişten bugüne değişik müzik türlerinde kullanılan metal dilleri ve büyük körüğü olan klavyeli bir müzik aletidir. Körük kısmının açılması ile birlikte ortaya çıkan hava akımının metal diller ile teması titreşime sebep olmaktadır. Bu titreşim sonucunda da ses çıkmaktadır. Son derece zor çalınan akordeon körüklü ve klavyeli bir müzik aleti olması sebebiyle çalmak için koordinasyonlu bir şekilde hareket etmek gerekmektedir.

2.Arp

harp 3961060 1280

Arp, en ilkel ve eski klasik batı müziği telli müzik aletlerindendir. Yunan ve Roma mitolojisinde en etkin müzik aletidir. Arp 3 köşeli suntaya bağlı tellerden oluşmaktadır. Tanrı Apollon yay ve ok kullanmayı seven bir tanrıdır, arp ı onun bulduğu söylenmektedir. Apollon ’un oku fırlatmadan yayı her gerişinde germe derecesine göre çıkan sesin hoşuna gitmesi ile bulunmuştur. Buna lir denilirdi. Söylentiye göre kafasında ok ve yayın çıkardığı uyumlu sesleri canlandıran Apollon yorulur, uzandığı yeşillikler içinde boş kaplumbağa kabuğu bulur. Onu ikiye ayırır ve yaylardan söktüğü telleri üzerine takar. Böylece arp ı icat etmiş olur.

3.Piyano

piano 3505109 1280

Piyano, özel mekanizması sayesinde tuşlara bağlı çekiçlerin telleri vurması ile ses çıkarmaktadır. Bundan dolayı tuşlu ve vurmalı müzik aleti kategorisindedir. Piyanoda 36 adet siyah ve 52 adet beyaz tuş bulunmaktadır. Piyano çalmak kolay bir iş değildir irade ve azim gerektirir. Her müzik aleti gibi piyano çalmak hayata sayısız artı katar ve artıların çoğu bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Bunlardan bazıları şunlardır:

Piyano çalmak beynin iki lobunu eş zamanlı çalıştırır bu da doğrudan zekâ gelişine katkı sağlar.

Bilimsel olarak uygulanan deney sonucu yatay (sol ve sağ el) ve dikey (ayaklar) olarak kullanımı olan müzik aletlerinin hafızayı kuvvetlendirdiği kanıtlanmıştır.

Piyano fiziksel koordinasyonu arttırarak, beden üzerinde hâkimiyeti arttırır.

4.Keman

bowed instrument 1853324 1280

Keman perdesiz bir müzik aletidir. Hangi notanın nerde olduğu belli olmadığı için kendi kendine öğrenilebilecek bir müzik aleti değildir bu yüzdendir ki çalmayı öğrenmesi zordur. Keman, çalanlarını muazzam omuz ve gıdı acılarına soksa da insanı sesiyle alıp başka diyarlara götürür. Perde araları geniş olduğundan neşe, hüzün gibi her türlü duyguyu iletebilir. Tınısı insan sesine en yakın müzik aleti olduğu söylenir.

5. Korno

horn 2681863 1280

Korno, salyangoz kabuğu gibi kıvrımlı, bakır bir borudan yapılan, üflemeli bir müzik aletidir. İtalyancadan gelen “corno” ismi “boynuz” anlamına gelmektedir. Roma , Antik Mısır ve Mezopotamya’da boynuzdan yapılan ilk örnekleri, avcılara yol göstermek ve işaret vermek için kullanılırdı. Çağdaş kornonun boru uzunluğu 4,5 metredir. Ucunda koni şeklinde bir ağızlığı vardır. Flüt ya da klarnetteki gibi ses delikleri, üfleme dili yoktur. Üflendiği zaman borunun içindeki hava sütununun titreşmesiyle ses elde edilir. Üstelik çıkan sesler dudakların duruş biçimine göre değişir. Örneğin, dudaklar gevşek bırakılırsa bas sesler, gergin tutulursa tiz sesler çıkar. Dudak duruş biçiminin milimetrik değişimleri sesi de değiştirir. Bu yüzden de korno, çalınması çok güç ve yorucu bir müzik aletidir.

En zor enstrümanları listelediğimiz yazımız bu kadar. Yorum bırakmayı unutmayın!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir