Yazı İçeriği
Marmara Bölgesi, 30 milyonu aşan nüfusu ile Türkiye’nin en kalabalık bölgesidir. Böylece kampçılık son zamanlarda Türkiye’de yaşayanlar arasında oldukça popüler olmaya başladı. İstanbul, Bursa, Çanakkale, Kırklareli ve diğerleri gibi Marmara’nın farklı şehirlerinde çok sayıda harika kamp yeri bulacaksınız. Marmara Bölgesi’ndeki en iyi 10 kamp yerini sizler için bu blog yazımızda derledik.
Marmara bölgesi kamp alanları
Aşağıda marmara bölgesinde kamp alanları arayışında olanlar için listemiz mevcut.
1- İğneada Langoz Ormanı Milli Parkı Kamp Alanları
İğneada çevresi kamp yapmak için pek çok seçeneğin bulunduğu yerlerden biridir. Dilerseniz deniz kenarında, isterseniz orman içinde, isterseniz ücretli veya ücretsiz olarak yer seçme imkânına sahipsiniz. İğneada plajından sahilden Mert Gölü’ne doğru yürüdüğünüzde deniz kenarında bulunan WC’siz ve duşsuz ücretsiz kamp alanında kamp yapabilir, yazın denize girebilir ve sessizliğin tadını çıkarmak için yaz aylarında denize girebilirsiniz. Baharda en uygun olan yer Karadeniz’dir. Yaz aylarında oldukça kalabalık olduğunu belirtmekte fayda var. İlkbahar aylarında su seviyesi yüksek olabilir. Deniz ve göl olması nedeniyle kamp yerini yürüyerek geçmek mümkün değil. Bu durumda kamp malzemelerinizi kanoya koyabilir veya İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı girişinden aracınızla gelip bir miktar kamp yükü taşıyabilirsiniz. İğneda girişinde ücretli kamp alanları da bulunuyor. Ormanda kamp yapmak isterseniz Dupnisa mağarası çevresinde kamp yapabilirsiniz.
2- İnönü Yaylası
İnönü Yaylası, Kocaeli ili sınırları içerisinde yer alan bir kamp alanıdır. Kocaeli’nin en bilinen ve en çok tercih edilen kamp yerlerinden biridir. İnönü Yaylası’na ulaşmak için öncelikle Başiskele ilçesine bağlı Tepecik Köyü’ne gelmelisiniz. Kamp alanı Başiskele’nin en güney kesiminde yer almaktadır. Kocaeli sınırları içinde olmasına rağmen Sakarya’nın Pamukova ilçesine de çok yakındır. Yayla yolu çok zor değil, yolun çoğu virajlı olmasına rağmen asfalt olduğu için buraya rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Kamp alanı ideal büyüklükte ve kamp yapmayı sevenler için geniş bir alan sunuyor. Bölgede kamp hizmeti veren herhangi bir işletme veya tesis bulunmamaktadır.
3- Maden Çayı
Maden Çayı, Sakarya’nın Karasu ilçesinde bulunan 317 metre rakımlı bir doğa harikasıdır. Maden Deresi göletler, ormanlar ve şelalelerle çevrilidir. İstanbul’a yaklaşık 200 km, Sakarya şehir merkezine 70 km ve Kocaeli’ne 115 km uzaklıktadır. Geçmişte Fransızların madencilik faaliyetleri sonucu bu ismi almıştır. Madencilik tarihinin izlerini hala taşıyan bölgede, şelalenin arkasında kesme taştan yapılmış tarihi bir set bulunuyor. Bu set görsel olarak tarihi bir duygu uyandırıyor. Maden Çayı çevresinde kayın, kestane, meşe, gürgen, çınar, fındık ve kavak ağaçları da bulunmaktadır.
4- Bozcaarmut Göleti
Özellikle son yıllarda doğaseverlerin ilgi odağı haline gelen Bozcaarmut Göleti aslında bir baraj gölüdür. Doğası gereği oldukça bakir ve el değmemiştir. Buraya gelip bu muhteşem doğanın tadını çıkarabilir ve vakit geçirmek için birçok uğraş bulabilirsiniz. Balık tutmayı seviyorsanız yanınızda olta getirerek gölette balık tutmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca gölet çevresinde çok çeşitli ağaçlar bulunmaktadır. Gölge alanlar açısından oldukça zengindir. Sabahları yürümeyi ve koşmayı seviyorsanız burası tam size göre. Sabahın erken saatlerinde kalkabilir, göletin etrafındaki yeşil parkurlarda doğa sporları yapabilirsiniz.
5- Kapıdağ Kamping
Kapıdağ Camping, Erdek ilçesine 6 km, Bandırma ilçesine yaklaşık 18 km uzaklıkta yer almaktadır. Marmara Denizi’nin güney kıyı kesiminde bulunmaz. Özellikle bahar mevsiminde doğanın canlanmasıyla birlikte binlerce çiçekle süslenen ve çeşitli ağaçların gölgelediği Kapıdağ, kamp tutkunlarının uğrak noktası olmayı başarıyor. Yürümeyi seven biriyseniz, kısa veya uzun doğa yürüyüşleri yapabileceğiniz doğal yürüyüş parkurlarını seveceksiniz.
6- Uçmakdere Kamp Alanı
Uçmakdere Kamp Alanı, Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde yer almaktadır. Deniz kenarında hem yüzmek hem de eğlenmek isteyenler için uygundur. Deniz kenarındaki işletmelere yakın olduğu için yemek yemek ve wc kullanmak mümkündür. Girişte makul bir ücret ödeyerek kamp yapabilirsiniz. Yer kısıtlı olduğu için çok kalabalık bir ekiple gitmemelisiniz. Bahar aylarında sakin olduğu için Marmara Denizi’nin sesiyle uyuyabilir, gün doğumunda tadını çıkarabilirsiniz.
7- Sarıalan Kamp Alanı
Sarıalan Kamp Alanı, Bursa’nın teleferik alanından teleferik ile gidebileceğiniz bir kamp alanıdır. Teleferikle giderken 1.650 metre yükseklikte son istasyonda bulunuyor. Sarıalan genellikle günübirlik veya kamp için tercih edilir. Çadır kamp alanları, bungalovlar, kışlalar, et-barbekü restoranları, hediyelik eşya dükkânları, çocuk oyun alanları ve cami bulunmaktadır.
8- Çilingöz Tabiat Parkı
Tabiat parkı olduğu için girişte ücret ödemeniz gerekiyor. Ancak içerideki wc ve duş imkanlarından yararlanabilirsiniz. Deniz ve orman seçeneğini bir arada sunduğu için tercih edilen yerler arasındadır. Yazın çok kalabalık olduğu için gitmenizi tavsiye etmiyoruz ama bahar ve kış aylarında kimse olmuyor. Bu aylarda huzuru yaşayabileceğiniz keyifli ve güvenli bir kamp alanıdır.
9- Misi Kamp Alanı
Bursa’nın en eski yerleşim yeri olan Misi Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Doğa içinde düzenlenmiş bir kamp alanıdır. Şehir merkezine 15 dakika uzaklıkta olduğu için tercih edilebilecek yerler arasındadır. WC-duş, lavabolar. Sıcak ve soğuk su, mutfak, çamaşır makinesi, araç atık boşaltma ve kaset boşaltma üniteleri, her dört parselde 2 adet su musluğu, elektrik panosu ve elektrik sayacı bulunmaktadır. Bisiklet, binek araç, karavan veya minibüs ile istediğiniz ulaşımı seçebilirsiniz. Makul bir ücret karşılığında konforlu bir kamp yapmak isteyenler için iyi bir seçimdir.
10- Gökçetepe Tabiat Parkı
Gökçetepe Tabiat Parkı, Edirne’nin Keşan ilçesinde, İstanbul’a 270 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Son yıllarda bir miktar betonlaşmaya maruz kalsa da kamp severler arasında popülerliğini koruyor. Geniş bir çadır kamp alanının yanı sıra dalış eğitimi, su sporları, doğa sporları ve paintball gibi seçenekler sunuyor.