Yazı İçeriği
Beden dili nedir bilir misiniz? İş görüşmeleri ve mülakatlar hepimizin bir noktada çekindiği durumlardan biridir. Her ne kadar çekinsek, belki de karşılaşmak istemesek de hayatımızın bir yerinde karşılaşacağımız anlardandır. Çoğu meslekte işçi ve personel alımlarında, iş görüşmeleri önemli bir yer tutar. Siz de bu görüşmelerde kendinizi geliştirmek istiyorsanız, beden dili konusunu hafife almayıp, bu konu üzerinde kendinizi geliştirmelisiniz.
Mülakatta beden dilinin etkisi nedir?
Etkileyici bir konuşmanız olabilir. Bu yeteneğinizi muazzam beden dilinizle süsleyebiliyorsanız, eliniz boş dönmeyeceksiniz. Buna emin olabilirsiniz.
- Kendimize güvenmemizi sağlar
- Karşımızdakinin bize olan düşüncesini iyi yönde pekiştirir
Mülakatta duruş nasıl olmalı?
İşvereni en çok etkileyecek kısımlardan biri özgüveninizdir. Bu yüzden mülakat alanına ilk girişte karşınızdaki yetkili kişi ile yapacağınız selamlaşma ve tokalaşmada sıkı ve kendinizden emin olun. Ayrıca bunları yaparken göz temasınızı koruyun. Gözlerini ne olursa olsun kaçırmamaya dikkat edin.
Beden dili, karşınızdaki kişinin size saygı duymasına vesile olur ve onun sizin hakkınızdaki fikirlerini değiştirmekte önemli derecede rol oynar. İş görüşmesinin başlangıç aşaması çok önemlidir. Çünkü, işverene hissettirdiğiniz ilk görüşteki karakter yansımanız, belirli bir süre işvereni etkisi altında bırakır.
Her ne olursa olsun gülümsemenizi yüzünüzden eksik etmeyin. Negatif yaklaşımlardan olabildiğince kaçınmalısınız. Tüm olaylara ve kişilere olabildiğince pozitif yaklaşmaya çalışın. Çünkü gülümsemek ve pozitif olmak hem sizi rahatlatacak ve mutlu edecek, hem de sizi karşınızdaki kişiye pozitif ve özgüvenli gösterecektir. Buna ek olarak, gülümsemek ve neşeli olmak bulaşıcıdır. Siz gülerseniz, siz enerjik olursanız karşınızdaki kişiyi de olumlu anlamda etkilemiş olursunuz.
Sözlü mülakatta eller nasıl olmalı?
Bir başka önemli husus ise ellerinizin kullanımıdır. Mülakat anında ellerinizin hareketlerine çok dikkat etmelisiniz. Kaşınız , kulağınız , saçınız veya elbisenizle kesinlikle oynamayınız. Ellerinizi saklar gibi göstermeyiniz ve önünüzde bir masa varsa mutlaka masanın üzerinde tutunuz. Ellerinizi arka planda tutmak yerine karşı tarafa bir şey anlatırken uygun bir şekilde kullanın.
Yüz ifadelerinize, mimiklerinize çok dikkat ediniz. Üzgün, bitkin ve kaşları çatık bir şekilde kendinizi göstermeyin. Çünkü kimse böyle birisiyle konuşmak istemez. Negatif bir insanla da iş ortamında kimse çalışmak istemez.
İş görüşmesinde nasıl oturulur?
Oturuşunuza çeki düzen verin. Uyuşuk ve pasaklı bir oturuş asla düzgün bir izlenim vermez. Dik, kendinden emin ve bacaklarınız kapalı bir şekilde oturun. Düzgün bir şekilde oturduğunuz zaman, bu oturuş sizin yüz ifadenize de yansıyacaktır. Karşınızdakine değer verdiğinizi göstermek için oturuşunuza özen göstermelisiniz.
Her şeyden önemlisi sakinliğinizi koruyunuz. Kendinizi olabildiğince basit ve net ifadelerle anlatın. Güzel, anlaşılır ve doğru bir dil ile anlatın. Görüşmenin sonucunun olumsuz olacağı düşüncelerine kapılıp, hayatınızla ilgili hayali kötü senaryolar yazmayın.
Unutmayınız ki olumsuz sonuçlanan mülakatlar bir başarısızlık değil, başarıya giden yoldaki ufak engellerdir.
Bir iş görüşmesinde dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir sorusunun cevabı kısa ve net bir şekilde böyledir. Herşey kendine güvenden başlar unutmayın.