Corona’ya Kanla Tedavi!

Corona'ya Kanla Tedavi!

Corona sebebiyle evimizde oturduğumuz şu günlerde yüreğimize su serpecek bir haber geldi. Türk Kızılayı Başkanı Dr. Kerem Kınık sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı “Bugün önemli bir proje üzerinde çalıştık ve hastalarımız için ümit veren bir noktaya geldik Hacettepe, Kızılay Kan/BioBanka ve Sağlık Bakanlığı Korona Bilim Kurulundan Hocalarımız, Plazma Transfüzyon Tedavisinin etkinliği konusunda görüş birliğindeler” dedi.

Plazma Transfüzyon Tedavisi Nedir?

Virüs nedeniyle hasta olan, ancak sonra iyileşen insanlarda tipik olarak virüse karşı bir bağışıklık gelişir. Bağışıklık süresi değişken olabilir. Bir suçiçeği hastalığındaki gibi uzun süreli de olabilir veya gripte (influenza) olduğu gibi kısa süreli bağışıklık ta olabilir. Teoride, antikorları zaten geliştirmiş olan bir kişiden alarak, bunları bağışıklık sistemi kendi üretecek kadar iyi bir iş yapmayan bir hastaya aktarmak mümkün olmalıdır.

H1N1 gribi, SARS ve MERS salgınlarına karşı dahil olmak üzere önceki salgınlarda bazı durumlarda iyileşmiş hastaların plazma transfüzyonları kullanılmıştı.

COVID-19’a karşı plazmanın kullanımı ile ilgili olarak bir çalışma sonucu paylaşılmıştır. Buna göre yakın zamanda, ciddi düzeyde COVID-19 enfeksiyonu olan 10 hastaya, COVID-19 hastalığından iyileşmiş kişilerden plazma transferi yapılmıştır. Bu çalışmada, 10 vakanın beşinde, antikor seviyesinin transfüzyondan hemen sonra “hızla arttığını” (diğer dört hastanın zaten yüksek seviyede antikorları olduğunu ve bu durumun devam ettiğini) gözlenmiştir. Bir hafta içerisinde, yedi hastada virüs saptanmamıştır.

Bu sonuçlar resmi bir klinik çalışma olarak değerlendirilmemekle birlikte, klinik uygulamadaki diğer küçük ölçekli araştırmalar benzer sonuçlarla benzerlik göstermiştir.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık