1. Anasayfa
  2. Beslenme ve Yemek

Kahve Çeşitleri

Kahve Çeşitleri
Kahve Çeşitleri
0

İçerdiği kafein miktarı ve yapısı bakımından özellikle uyanmak için tüketilen bir ürün olan kahvenin aynı zamanda oldukça seveni de bulunmaktadır. Çoğu kişinin neredeyse her gün tükettiği bir ürün olmasının yanında çoğu yemek ve içecek sektöründeki mekânın da menüsünde bulunan bir içecektir. 14.yüzyılda Güney Etiyopya’daki bir çoban tarafından keşfedildiği söylenmekle beraber bir kesinliği de bulunmamaktadır. Günümüzde dünyadaki kahvelerin yarısı Brezilya tarafından üretilmektedir. İnsanlar tarafından bazı türleri daha da severek tüketilen bu kahvelerin birçok farklı kahve çekirdeği türü bulunmaktadır. Bunun yanında ne kadar kahve çekirdeği aynı olsa da, farklı bölgelerde yetişen kahvelerin çevre faktöründen dolayı tatları farklı olmaktadır.

thumbnail
Benzer Yazı
Çay Çeşitleri

Kahve Çekirdeği Türleri

  • Arabica Kahve: Dünyada en çok üretilen kahve türüdür. Günümüzde içilen kahvelerin neredeyse beşte üç oranındakiler arabica kahvedir. Oldukça yüksek kalitede olan bu kahvenin taze ve sade olarak tüketilmesi, tadının çıkarılması için daha iyi bir tercihtir.

  • Robusta Kahve: Bu kahve türü arabica kahveye göre daha az acı olması sebebiyle tercih edilmektedir. Ayrıca daha kısa bir sürede de üretilebilmektedir. Daha büyük bir avantajı ise arabica kahveye göre çok daha dayanıklı olması ve bozulmamasıdır. Daha çok espresso ya da hazır kahvelerin yapımında tercih edilen bu tür, özellikle sütlü ya da buzlu kahve sevenlere önerilmektedir.
  • Liberica Kahve: 1890’lı yıllarda dünyadaki arabica kahve stokunun çoğunun tükendiği yıllarda kullanılmış bir kahvedir. Diğerlerine göre isli ve yavan bir tadı vardır.

  • Excelsa Kahve: Aslında Liberica kahvenin alt türü olan bir kahvedir. Fakat lezzet gibi unsurlarında bulunan farklılıklardan dolayı ayrı bir kahve türü olarak da nitelendirilmektedir. Aroma olarak çok yoğun bir kahve olması sebebiyle genellikle sadece diğer kahvelerin içerisine az miktarda aroma vermek için koyulmaktadır.

Bu kahve çekirdeklerine göre olan ayrımın yanında kahvelerin yapılışına göre olan bir ayrım da mevcuttur. Kahveler ise özellikle kahve dükkanlarında çekirdeklerine göre değil de yapılış şekillerine göre adlandırılarak satılmaktadır.

Yapılışları Bakımından Kahve Türleri Nelerdir?

  • Espresso Kahve: Bir İtalyan kahvesi olan bu kahve türü İtalyancada çabuk kahve anlamına gelmektedir. Hazırlanışı çok hızlı olan bir yapılış türüdür. Espresso makinelerinde hazırlanan bu kahve, küçük bardaklarda servis edilmektedir ve türk kahvesine oldukça benzeyen bir kahve türüdür. İtalya’da genellikle kahvaltılarda tercih edilmektedir.
  • Americano Kahve: Bir veya iki shot esperesso kahvenin içerisine kaynar suyun ilave edilmesiyle yapılan bir kahve türüdür. II. Dünya Savaşında filtre kahve tüketmeye alışmış Amerikan askerlerinin İtalya’da espresso kahveye su ilave ederek içmesiyle ortaya çıkmıştır.
  • Filtre Kahve: Orta düzeyde çekilmiş olan bir kahvenin filtre yardımıyla çekilerek demlenmesi sonucu yapılan bir kahvedir. En çok sevilen ve tüketilen kahve çeşitlerinden biridir.
  • Türk Kahvesi: Özel bir öğütme yöntemiyle ince olarak çekilmiş olan kahve çekirdeğiile hazırlanan bu kahve özel bardağında servis edilen Türk kültürüne ait bir kahve çeşididir.

Bunlara ek olarak kahveler içlerine ilave edilen süt miktarına ve aromalara göre de farklı isimler almaktadır.

İçlerine İlave Edilen Süt Miktarı ve Aromalar Bakımından Popüler Kahve Türleri Nelerdir?

  • Caffe Latte: bir ya da iki shot espresso kahvenin içerisine süt eklenmesiyle oluşan bir kahve çeşididir. Bu sebeple de içimi daha yumuşaktırç
  • Mocha: Adını Yemen’in Mocha şehrinden alan bu kahve; iki shot esprosso, iki shot çikolata şurubu ve süt köpüğü ile yapılmaktadır.
  • Cappucino: Oldukça sıcak olarak servis edilen bu kahvenin içerisinde; eşit miktarda süt, espresso kahve ve süt köpüğü bulunmaktadır.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir