1. Anasayfa
  2. Eğlence
Trendlerdeki Yazı

Bir Sitenin Eski Halini Görme

Bir Sitenin Eski Halini Görme
sitelerin-eski-halini-görme
0

Bu yazımızda Wayback Machine adlı aracı kullanarak bir internet sitesinin eski halini görmek konusunu paylaşıyor olacağız. Sitelerin eski hali nasıldı merak ediyor musunuz? Bir sitenin geçmişine bakmak diyebiliriz bu içeriğe! Öyleyse hadi okumaya devam.

İnternet sitelerinin eski halini görmek mümkün mü?

İnternet siteleri zamanla değişiyor ve sitelerin eski hali merak konusu olabiliyor. Bu değişimleri ve yenilikleri yapmadan önce internet siteleri nasıldı öğrenmek ister misiniz?

Gerek sosyal medya siteleri, gerek takip etmeyi çok sevdiğiniz bir haber sitesi sitesi; site farketmeksizin hepsinin eskiden nasıl göründüğünü görebildiğinizi söylesem ilginizi çeker miydi?

Dünyanın en çok ziyaret edilen ve dünyadaki internet trafiğinin büyük bir çoğunluğunu oluşturan Google eskiden nasıl görünüyordu?

Archive.org tarafından sunulan “Wayback Machine” ile bu sorularınız cevapsız kalmıyor. https://archive.org/web/ internet sitesine giderek eski halini görmek istediğiniz site ya da içeriği arama butonuna yazıyorsunuz.

Sitelerin eski halini nasıl görebiliriz?

image 2

Waybac Machine adı verilen sitede yukarıda gördüğünüz arama kutucuğundan eski görüntüsü kaydedilmiş siteler araması yapabilirsiniz. Dilediğiniz internet sitesini deneyebilirsiniz. Favori youtube kanalınız ya da en çok ziyaret ettiğiniz site eskiden nasıl görünüyordu merak ediyorsanız size birkaç örnek sunalım.

Google Eskiden Nasıl Görünüyordu?

Aşağıdaki görsel 10 Mayıs 2000 Yılına Aittir:

image 3

Facebook Eskiden Nasıl Görünüyordu?

Facebook domaini Mark Zuckerberg tarafından kaydedilmeden önce başka bir site olarak kullanılıyordu. Facebook.com Eylül 2000 yılında böyle gözüküyordu.

image 4

Bir sitenin eski halini görme

Sizde sitelerin eski hallerini görmek istiyorsanız, Wayback Machine sitesine bakmalısınız. Görmek istediğiniz sitenin eğer önceden kaydedilmiş bir görüntüsü bulunuyorsa, bu araç aracılığıyla internet sitesinin yıllar önceki görüntülerini görebilirsiniz. El değiştiren, daha önce başkaları tarafından kullanılan domainlerin de geçmişini araştırmanıza imkan sağlayan bu araç sayesinde, belki de satın almak istediğiniz websitenin geçmişini araştırabilirsiniz.

Bunun için tek yapmanız gereken Wayback machine internet sitesini açıp url kısmına bakmak istediğiniz sitenin urlsini kutucuğa giriyor ve websitenin geçmişine ulaşabiliyorsunuz.

Sitelerin eski hallerini görmek neden önemli?

Diyelim ki bir internet sitesi kurmak istiyorsunuz ve bu internet sitesi önceden ne amaçla kullanıldı? Hangi kayıtlara sahip ve kötü bir amaçla kullanıldı mı gibi soru işaretleri yaşıyorsunuz. İşte tam bu noktada internet sitelerinin geçmişte nasıl gözüktüğü hususu önem kazanıyor. Satın almak istediğiniz alan adınızın daha önce yasadışı bir platform ya da uygulama için kullanıp kullanılmadığını da bu sayede teyit etmiş oluyorsunuz. Aynı zamanda bununla alakalı BTK sorgulama sayfasını da kullanabilirsiniz. BTK tarafından herhangi bir yasağı bulunuyorsa sistemde uyarı veriyor.

Bir başka yazımızı okumak istemez misiniz? SEO Trendleri Nasıl Belirlenir? – Uffak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir